Uit onderzoek blijkt dat een deel van de burgers weinig vertrouwen heeft in de politie. Dit komt door een aantal factoren die meespelen, zoals gebrekkige zichtbaarheid van de politie in de samenleving, capaciteitsproblemen binnen het politiekorps en onopgeloste aangiftes die tot teleurstelling en frustratie bij burgers leiden. Daarnaast spelen ook ervaringen na aangiftes, het niet eens zijn met het optreden van de politie, en het gevoel van onvoldoende gehoord of gezien zijn door de politie een rol bij het verminderde vertrouwen van een deel van de burgers.

Het idee van dit project is om een VR-applicatie te creëren waarbij de burger, die zich bevindt in de rol van een alleenstaande politieagent, een melding ontvangt van de meldkamer en deze moet onderzoeken. De virtuele scenario’s omvatten uitdagende beslissingen met potentiële gevolgen voor het leven van zowel het slachtoffer als de agent zelf. De beslissingen die de gebruiker neemt, leiden allemaal tot negatieve uitkomsten. Het beoogde effect is dat de burger die de applicatie probeert zich realiseert dat het werk van de politie niet beperkt blijft tot het uitschrijven van boetes, maar ook omvat het omgaan met meer intense en uitdagende situaties.

Het startscherm voorziet de gebruiker van gedetailleerde uitleg over de controllerbediening en biedt instructies over de items die aan de riem bevestigd kunnen worden. Dit is ingevoerd na herhaalde tests, waarbij opviel dat de uitleg van de bediening bij elke test steeds herhaald moest worden. Door deze instructies op het startscherm te integreren, beoogt het ontwerp een intuïtievere gebruikerservaring te bieden, waarbij deelnemers direct vertrouwd raken met de controls en functionaliteiten zonder extra uitleg. Dit draagt bij aan een vloeiendere interactie en een verbeterde betrokkenheid bij de virtuele omgeving.

Zodra de gebruiker zich in de situatie bevindt, en het slachtoffer van dichtbij onderzoekt, activeert dit de tijdsgebonden situatie. Hierin heeft de gebruiker exact 68 seconden om een beslissing te nemen. De keuzes die de gebruiker kan maken en hun mogelijke uitkomsten zijn als volgt:

Wachten op collega’s: Het slachtoffer overlijdt aan haar verwondingen omdat er niet op tijd hulp verleent is, wat te horen is aan de zachte hartslag die wordt afgespeeld. Deze hartslag stopt na precies 68 seconden, waarmee duidelijk wordt dat de gebruiker niet tijdig heeft ingegrepen om het slachtoffer te redden

Eerste hulp verlenen: De gebruiker biedt eerste hulp aan het slachtoffer, maar de dader steekt de gebruiker neer als gevolg van deze handeling.Op zoek gaan naar de dader: De gebruiker gaat op zoek naar de dader. In het prototype is het mogelijk om te schieten met het vuurwapen.

Deze keuzemogelijkheden met hun diverse uitkomsten bieden een complexe situatie waarin de gebruiker snel en weloverwogen beslissingen moet nemen, waarbij de gevolgen van elke keuze duidelijk zichtbaar zijn in het verdere verloop van de virtuele ervaring.

Eerste hulp verlening

In mijn project is het mogelijk om eerste hulp te verlenen aan het slachtoffer. Zodra de gebruiker in de buurt komt van het slachtoffer is er een hartslag gecombineerd met het oplopend geluid van een sirene te horen. Dit element is ontworpen om ervoor te zorgen dat de gebruiker direct en urgent moet handelen, net zoals in een echte situatie zou gebeuren.

Schieten met pistool

Er wordt vaak gezegd dat de politie boeven moeten neerschieten. Wanneer een politieagent in een onrechtvaardige situatie gebruikmaakt van zijn vuurwapen, resulteert dit in het direct buiten functie stellen van de agent. Dit heb ik geïntegreerd in mijn applicatie. Deze benadering benadrukt de ernst van onrechtmatig gebruik van geweld door de politie en biedt een educatieve component aan de gebruiker.

 

PROTOTYPE IS GEMAAKT IN UNITY